I forbindelse med navnedagen til elgkalvene våre den 30. juli, har vi tatt nye bilder av kalvene og elgvita, sammen med deres fødselshjelper, Tuva.

De trives og blir større, dag for dag. Og det er kanskje ikke så rart når både mor og kalver får fersk kvist og kos av Tuva om morgenen.

Vi ønsker dere hjertelig velkommen til navnedags-fest her på Langedrag den 30 juli. Lurer du også på hva disse to skal hete? Bli med oss og finn ut.

«En tillitserklæring av de sjeldne – elgkua tillot at jeg var ved hennes side da de to elgkalvene kom til verden!»

Tuva Thorson, daglig leder på Langedrag naturpark lå ute i natt da hun skjønte at fødsel var i gang på elgkua Elgvita. Kl 04.30 i natt kom de to elgkalvene til verden, nettopp da tranene på myra gav sine trompet-støt mot morgengryet og ulvene ønsket den nye dagen velkommen. En magisk opplevelse, forteller hun. Her er Tuva's opplevelse:

Morsinstinktene er på topp hos en elgku som er i fødsel og til og med fjorårskalven blir jaget vekk når det går mot kalving, derfor er dette helt spesielt at hun tillot å ha meg ved sin side. Kalvene blir rundslikket av mor for å bli tørr og stimuleres til å søke pattene, og de første døgnene ligger elgmor nede for at kalvene skal få tak i pattene . Kalvene strever med å holde styr på de lange bena, dasker ned i mosen men søker seg opp igjen. Jeg kjenner meg ydmyk å få ta del i dette naturens under. Jeg passet på å ta fostervannet på meg slik at hun sterkere kjenner meg som en del av sitt miljø, hun rundslikker meg sammen med kalvene og dette binder oss enda sterkere sammen. Dette er en tillitserklæring som er bygget opp gjennom mange år, mens i møte med elgku i skogen skal mennesker aldri gå bort til elgmor eller kalvene. Det kan rett og slett være farlig da det er store dyr med sterke morsinstinkter.

Men visste du at elgkua er kjøtteter en gang i året?!

Når morkaken kommer ut begynner Elgvita å spise morkakene, ca en vaskebøtte full (10 liter) i volum. Hun tygger og tygger og bruker lang tid, men til slutt er alt borte og hun har gjort jobben med å fjerne alt som kan lokke til seg rovdyr. En imponerende tilpasning at en vegetarianer tar fatt på et slikt kjøttmåltid!

For Langedrags mange gjester denne helgen ble det et minne for livet da de i respektfull avstand fikk se kalvenes første skritt og relasjonen menneske kan bygge til denne skogens konge/dronning!

For vår gårdsbestyrer, Levor Solbakken, var det ekstra stas med elgfødsel på hans 67-års dag