/media/default/leir_kurs/384425.jpg

Naturfoto-weekend på Langedrag i Numedal

Antall plasser: 20

Pris: Se natur og foto sin hjemmeside.

Påmelding og spørsmål rettes til post@naturogfoto.no

Nivå: Egnet for nybegynnere og litt viderekommende fotografer.

Bli med på en spennende fotohelg på Langedrag som ligger som et Soria Moria slott 1000 moh med utsikt over vann og fjell mellom Hallingdal og Numedal i Buskerud. Langedrag er kjent for å ha både ulv, gaupe og fjellrev i innhegning, og gården fikk kjempereklame gjennom Arne Nævras dokumentarserie på NRK for noen år siden.

Natur&Foto har innledet et unikt samarbeid med fjellgården og kommer til å ha dette som en fast kursbase framover. Det unike på Langedrag er at vi som fotografer vil ha eksklusiv tilgang til innhegningen med rovdyrene, slik at alle deltakere vil få mulighet til å ta flotte portretter på kloss hold. Kursene vil bli holdt i vinterhalvåret, på en tid da pelsen til disse dyrene er på det aller flotteste. Det er også elg, rådyr og reinsdyr her samt vanlige husdyr som fjording, geiter, moufflon sau, klippeduer med mer. Terrenget rundt Langedrag er naturskjønt, og vi vil også utforske dette for å ta bilder. Natur&Fotos redaktører Tom Schandy og Baard Næss er med som kursledere.

Foto er ofte en egotripp, men på våre kurs på Langedrag er du velkommen til å ta med deg både din partner og dine barn. Dette er et topp sted for barn. Her er rundt 300 dyr fordelt på 20 forskjellige arter, og barna får lov til å være med å fôre dyrene og bli med på morgenstell i stall og fjøs. Det er også flott tur- og skiterreng rundt gården, så her vil hele familien ha en spennende helg. Familiemedlemmer som ikke deltar på kurs, får redusert pris.

Standard:

Standarden på rommet er enkel rustikk og hyggelig. Det er hovedsakelig køyesenger med tilhørende dyne og pute. Ta med eget sengetøy/sovepose/håndklær eller du kan leie det på stedet til kr. 115. Det finnes vask på rommene og dusj og toalett på gangen. Enkelte rom har eget bad.

I spisesalen samles vi til frokost og middag. Lunsj - nistepakke smøres ved frokostbordet og termos kan fylles med saft eller kaffe/te. Middagen serveres som fast meny og på lørdagen serveres som regel hjemmelagd suppe, stek fra gården og dessert.

Kurs-innhold:

Langedrag har fantastiske naturområder rundt gården. Vi skal benytte denne muligheten ved å fotografere landskap, detaljer, friluftsliv etc. Alle deltagere får muligheten å bli med inn i innhegningen til de store rovdyrene. Her kan vi få muligheten å hilse på de ni gaupene på kloss hold. Vi skal også inn til fjellreven og reinsdyrene. Vi ønsker å bruke mest mulig tid ute når det er fotolys. Mørket faller fort i november, og vi ser for oss å starte med fotografering etter frokost kl. 0900 og holde på til ca. 1600. Vi smører matpakke.

Vi ønsker å lære dere følgende:

1. Innstillinger for beste kvalitet på kamera. Hvorfor skyte i raw-format?

2. Grunnleggende fotokunnskap: Mange bruker autoinnstillinger og lar kameraet bestemme. Vi lærer deg derimot å ta kontroll over ditt eget kamera. Vi snakker om eksponering, lukkertid, blender, ISO, histogrammer og autofokus etc.

3. Komposisjon: Oppbygging av bilde.

4. Formidling: Hva vil du med bildet? Hva slags objektiv skal du bruke? Tankeprosess/kreativitet, komme fram til målet. Ulike resultater.

Fredag kveld:

Vi møtes ca kl. 1800 i peisestuen, vertskapet på Langedrag ønsker velkommen og forteller om gården.

Kl. 1900 Felles middag.

Kl. 2000 møtes vi i peisestua. Tom Schandy og Baard Næss presenterer kursprogram. Hver deltager tar med 2 bilder som de ønsker å dele med de andre kursdeltagere. Vi snakker om bildene.

Tom og Baard holder et foredrag om de fire punktene over.

Lørdag:

Kl. 0800 Frokost

Kl. 0845 møtes vi i peisestua.Langedragsansatt informerer oss om dyrene på gården og hvordan vi bør te oss sammen med de store rovdyrene. Hun kan mye om rovdyrenes atferd og gir oss tips om hva vi skal se etter.

Kl. 0930 Klar til å fotografere. Vi deler oss i grupper og starter med å besøke rovdyrene. Vi starter med gaupe og fjellrev. Hver gruppe får ca 1 time sammen med dyrene i innhegningene.

Matpakkelunsj

Ca kl. 1330 vi besøker ulvene.

Ca kl. 1500 fotografering i "blåtimen"

Kl. 1700 møtes vi i peisestua. Ta med lap-top og dagens bilder. Tom og Baard hjelper deltagerne med konvertering av filer for å få bildene best mulig. Vi ser på bilder, gir tilbakemelding og svarer på spørsmål.

Kl. 1900 Middag

Kl. 2015 Tom og Baard holder foredrag om naturfotografering og sine prosjekter. Foredrag til inspirasjon

Kl. 2115 Sosialt samvær i peisestua.

Søndag:

Kl. 0800 Frokost

Kl. 0900 Vi fotograferer dyr på gården, landskap, fugler i skogen ved foringsplass, etc.

Ca kl. 1230 Matpakkelunsj

Kl. 1330 Vi fortsetter å fotografere ute

Kl. 1500 Vi ser på dagens bilder

Kl. 1600 Avslutning i spisesalen eller peisestua. Mulighet for å kjøpe rømmegrøt før vi drar hvert til vårt.

ARRANGØR: Natur&Foto i samarbeid med Langedrag Naturpark AS

I tillegg er inkludert:

 • Helpensjon fredag kveld – søndag frokost (og lunsj-matpakke).
 • Kursinstruksjon og foredrag av to profesjonelle naturfotografer
 • Foredrag om dyrene på Langedrag av personalet på gården
 • Eksklusiv tilgang til rovdyrinnhegningene
 • Guiding i rovdyrinnhegningene av dyrepassere på Langedrag
 • Fotografering av naturen rundt Langedrag

Kontakt oss for pris til familiemedlemmer som ikke skal på kurs.

 • Barna får være med på morgenstell i stall og fjøs
 • Kos med dyrene som går fritt rundt på tunet
 • Tilbud om en times ridetur i fjellet (egen pris)
 • Hundekjøring, kjør ditt eget hundespann! (Egen pris, værforbeholdt)
 • Fôring av elger i elgstallen
 • Omvisning på gården og inngang til rev og reinsdyr som barna kan håndfôre
 • Kveldsstell av dyrene og huskyene
 • Historiefortelling om kvelden i peisestuen

Det blir kjørt opp langrennsløyper rett fra tunet og det finnes akebakker for barna. Gårdens gapahuk kan benyttes og bålpannen står klar til fri benyttelse. Pinnebrød lages til store og små og reinskinn gjør det lunt og godt å sitte rundt bålet. Adkomst på egenhånd. Man må regne ca. 3 timer fra Oslo til Langedrag. Familiemedlemmer får lov til å bli med å stelle dyrene. Det er også muligheter for ridetur. NB! Barn under 15 år har ikke adgang til rovdyrinnhegningene.

Utstyr:

Ta med hele fotoutrustningen din, helst digitalt speilreflekskamera. Aktuelle objektiver er vidvinkel, liten zoom og gjerne en tele. Det er mulig at vi har med noen objektiver som kan lånes ut under kurset. HUSK: Batterilader og batteri (pga kulde). Det er en fordel å ha med lap-top for konvertering av bilder eller for lagring. Lurt å ta med kortleser. Det kan være kaldt her oppe i november: Ta med varmt tøy, lue, hansker, stilongs, varme støvler, gamasjer og langrennski. Truger?

PÅMELDING:

Dette er et populært og flott sted så plassene går fort. Førstemann til mølla gjelder… Send din påmelding I DAG til post@naturogfoto. Merk mail med: KURS. Oppgi navn, adresse, tlf. og antall personer. Faktura på depositum blir tilsendtdeltagerene før kurset og resten betales på Langedrag etter avholdt kurs.

Kursholdere / instruktører:

Tom Schandy er eier og redaktør av Natur&Foto og en av de mest profilere naturfotografene i Norge. Han har vunnet førstepriser i flere internasjonale fotokonkurranser, blant annet BBCs Wildlife Photographer of the? Year. Han er kanskje den naturfotografen i Norge som har skrevet flest naturreportasjer og produsert flest bøker. Han leverer fotoreportasjer til Dagbladet, A-Magasinet, Aftenposten, Villmarksliv, Vi Menn i tillegg til mange flere. I over 20 år han vært tilknyttet WWF Verdens Naturfond som fagmedarbeider, informasjonsmedarbeider, redaktør, fotograf og skribent. Han var også en av seks norske naturfotografer som ble valgt ut til å være med på det prestisjefylte fotoprosjektet «Wild Wonders of Europe». Han driver sitt eget forlag og har gitt ut mer enn 20 bøker om natur, friluftsliv og kultur. Han har et omfattende reiseprogram over hele verden, og har gitt ut bøker både om Afrika, Sør-Amerika og Antarktis. Tom er medlem av Norske Naturfotografer, Biofoto og har sine bilder i Scanpix bildebyrå.

Baard Næss er eier og redaktør av magasinet Natur&Foto og er en profilert natur- og reklamefotograf i Norge. Han arbeider daglig for reklamebyrået Inkognito AS som fotograf, og har spesialisert seg på matfoto. Han er prisvinner i flere nasjonale og internasjonale fotokonkurranser bl.a. Wildlife Photographer of the Year og har vunnet Norges største naturfotokonkurranse fire ganger i bladet Villmarksliv. Gitt ut og fotografert en rekke bøker. Han har også i samarbeid med NRK laget filmen "Naturfotografene", som har blitt vist på NRK og andre nordiske kanaler. Baard er medlem av Norske Naturfotografer, Biofoto og Oslo Naturfoto.

Aktivitetskalender

Åpent hver dag mellom kl 10-18, se program her

Meld deg på vårt nyhetsbrev