Gaupe

Den mystiske gaupa!

Gaupa er full av mystikk. En fantastisk snikjeger som lever det meste av livet sitt alene. På Langedrag kan du få se våre 9 gauper på foring hver dag, og er du over 16 år kan du bli med inn og vandre sammen med gaupene!

Gauper er kraftig bygde kattedyr med lange ben og store, pelskledde poter. De har fem tær foran, og fire bak, med klør som kan trekkes inn. Hodet er rundt med bred og flat snute. Øynene er lett skråstilte og er gulgrå med runde pupiller. Gaupa kjennetegnes ved at den har lange, svarte dusker på ørene og kraftig kinnskjegg. Den har 28 tenner.

Den mystiske og majestetiske gaupa er langt fra et kjent syn i den norske natur. Vi vet den er der, men ser den sjelden. Gjennom vårt arbeid med å gjøre gaupene trygge på mennesker har muligheten for å ta med oss dere inn til gaupene vokst frem. Dette er en stor opplevelse for oss, samtidig som vi ser en berikelse i deres liv. Dette er en opplevelse det er vanskelig å sette ord på, man blir ofte stille, og i stillheten vokser de magiske øyeblikkene og ur-mennesket i deg vekkes.

Før man går inn til gaupene vil det være en introduksjon av guiden om hvordan man skal oppføre seg inne hos gaupene og det vil selvfølgelig være muligheter til å stille spørsmål både under introduksjonen og under besøket.

Visste du at?

Gaupa er det eneste kattedyret som lever vilt i Norge.

Fjording med utsikt

Opplevelser med gaupene

Du kan få være med inn på gaupegårdsbesøk hver dag!

  • Latinsk navn

    Lynx lynx

  • Rase

    Gaupeslekten (Lynx) består av fire arter:

    • eurasisk gaupe (Lynx lynx)
    • pantergaupe, eller iberiagaupe (Lynx pardinus)
    • kanadagaupe (Lynx canadensis), som lever i Nord-Amerika
    • rødgaupe (Lynx rufus), som lever i Nord-Amerika
  • Familie

    Kattefamilien

  • Vekt

    De norske gaupene er blant de største med gjennomsnittsvekt på 23 kilo for hanner og 17 kilo for hunner. Kroppslengden til norsk gaupe er 90–120 centimeter, med en hale på 19–23 centimeter.

  • Drektighetstid

    Ungene fødes på våren etter en drektighetstid på omtrent ti uker. Det er vanlig at kullene har 1–4 unger. Ungene lever normalt sammen med moren til hun får et nytt kull i neste sesong.

  • Alder

    Gauper kan bli over 20 år gamle.

  • Farge

    Pelsen til gaupa er vanligvis rødlig lysebrun med mørke flekker. Hvor tydelige og store flekkene er varierer i de forskjellige delene av utbredelsesområdet. Gaupene er lysere under buken enn oppå ryggen, og den korte halen er svart på spissen. Gauper har sesongdimorfi, som betyr at pelsen er tykkere og mer grålig på vinteren enn på sommeren.

Fjordhestføll og barn

Drømmer du om å jobbe med dyr?