Hva skjer egentlig med reinsdyr og elg om høsten?

Elg og reinsdyr har omtrentlig de samme livssyklusene, og nå på høsten er de inne i en ekstra spennende fase. Besøker du Langedrag nå i september og oktober får du oppleve hvordan dyrene oppfører seg i denne spesielle tiden. 

Reinsdyrene (Rangifer tarandus) i Norge lever i hovedsak i to forskjellige flokker. Det er en flokk som bare har bukker (hanner) og en «forstringsflokk» som består av flere hundre dyr: kalver, simler (hunner) og ungdyr. Dette er forskjellig fra elgene (Alces alces), som i all hovedsak er solitære dyr – de lever alene og ikke i slike grupper som reinsdyrene gjør.

Men, på høsten (slutten av september til begynnelsen av oktober) så møtes bukkene og simlene (reinsdyr), og kua og oksen (elg). De møtes nemlig fordi de skal parre seg, altså de er inne i det vi kaller for brunsttiden. Da er simlene og kuene mottagelig for parring.

Da vil begge artene ha en annerledes atferd og de har begge gjort forberedelser til denne spennende tiden. For dere har kanskje sett både bilder, video og kanskje noen har sett selv ute i naturen de store gevirene som vokser på hodet til reinsdyrene og elgene?

Dette er nemlig et viktig redskap for hannene i brunsttiden. Gevirene har vokst gjennom hele sommeren, og når høsten kommer begynner de å feie av basten på geviret. Gevirene brukes så til å konkurrere mot andre hanner, slik at den sterkeste og største vinner. På denne måten vil kun de sterkeste genene gå videre til neste generasjon. Reinsdyrbukkene mister geviret like etter brunsten, mens elgoksene mister de i perioden desember-februar. Etter brunsttiden er over, går reinsdyrene tilbake til å leve i separate flokker og elgene er solitære igjen.

Her på Langedrag har vi 7 elg og 12 reinsdyr. Til og med uke 40 har vi guidinger hver dag kl.12 der du får komme inn til både reinsdyr og elgen! Du kan derfor oppleve endringene hos hjortedyrene på svært nært hold. Vi ønsker deg hjertelig velkomment til oss på enten overnatting eller dagsbesøk.

Er du fristet til å ta en tur til Langedrag? Her kan du kjøpe billetter!

Visste du at?

Elgen er det største av hjorteviltartene i Norge? Fullvoksne elgkuer kan veie 320-400 kg og elgokser kan veie hele 400-550 kg!

Det er derfor vanskelig å forveksle elg med andre hjortedyr på grunn av størrelsen og kroppsfasongen

Visste du at?

  • Reinsdyrkalv Langedrag

Reinsdyr er den eneste arten i hjorteviltfamilien i Norge der både bukkene og simlene har gevir?

Simlene bruker geviret gjennom vinteren for å jage bort bukkene (som nå ikke har gevir), slik at det får mest mat.

Nyhetsbrev registrering

Legg deg til vår nyhetsbrev-liste!

Please wait...

Tusen takk for at du registrerte deg!

…og følg oss i sosiale medier