Hest

Våre hester – fjordingen!

Fjordhesten er Norges nationalhest, vi synes at en fjordhest løpende fritt i den vakre naturen med fjell og vidder, er noe av det vakreste som finnes! Vi brenner for et naturlig hestehold og alle våre hester går på det som kalles utegang. Vi elsker også at vi har muligheten til å slippe alle hestene løse fjellet, så snart det er grønt nok til at de kan beite!

Vi på Langedrag har valgt å ha fjordhest for å vise hvordan villhesten, przewalski hesten ser ut. Fjordhesten og przewalski hesten har flere likhetstrekk med ståman, sebrastriper på beina og den mørke ålen som strekker seg fra tuppen av panneluggen, gjennom hele kroppen og helt ut i tuppen av halen.

Vi er også med i det viktige bevaringsarbeidet av fjordhesten og får hvert år flere føll på gården. Hingstene tar vi frem til hingsteutstillinga på Eid når de er 3 år. Og vi er veldig stolte av Marie og alle våre hestefagslærlinger som gjør all jobben med unghestene. Fra å være med på de første stegene føllene tar, til å bli stødige ride- og kjørehester. De aller fleste av våre hester er født og oppvokst på Langedrag, og er med på alt som skjer fra tidlig alder. Dette gjør at de blir stødige og robuste hester som tåler “alt”.

Visste du at?

Fjordhesten er i gjennomsnitt litt over 140 cm høy (mankehøyde). Den tilhører derfor egentlig ponnirasene, selv om man i Norge ser på rasen som hest og ikke ponni.

Fjording med utsikt

Opplevelser med hestene våre

Fjordhestens allsidighet gjør at vi kan tilby en rekke hesteaktiviteter.

Hver uke har vi rideturer for leirskolebarna og rideskole. I tillegg har vi har runderidning for de minste barna, voltige for den lekne, snørekjøring for de som liker fart og kjøring med hest og vogn (sommerstid) eller kanefart (vinterstid) for hele familien. Og selvfølgelig rideturer av ulikelengder og vår velkjente rideleir. Det er også mulig å bestille privat ridetime med våre flinke instruktører, i både dressur, sprang, kjøring og feltritt.

Vi arrangerer rideleir i alle skolensferier, i tillegg til flere rideweekends gjennom året.

 • Latinsk navn

  Equus caballus

 • Rase

  Norsk fjordhest. Ofte kalt fjording eller fjordhesten

 • Familie

  Hestefamilien

 • Vekt

  Ca. 450 kg

 • Drektighetstid

  11 månder og 11 dager

 • Alder

  20 – 30 år

 • Farge

  Brunblakk, gråblakk, rødblakk, ulsblakk, gulblakk

 • Spesielle særtrekk

  Midtstol (den mørke stripen midt i manen), ål (stripen langs midten av ryggen), halefjør (det mørke midtpartiet i halen), sebrastriper (mørke tverrgående striper på beina), grep (mørk stripe over manken), njålsmerke (liten, mørk brun eller svart flekk i hårlaget på kjeven), mørke øretipper