Kanin

Kaninene – våre mest populære dyr!

Kaninene er gjerne det første dyret du ser på Langedrag. De hopper omkring over alt og er gjerne nysgjerrig på om du har noe godt til dem. Ofte er kaninene de mest populære dyrene for de minste barna, og kaninkoserommet under låvebrua er favorittstedet.

Kaninene på Langedrag er forvillet tamkanin, men det er tidvis innført ekte villkanin i flokken, første gang for 25 år siden. Gjennomsnittlig levealder for en kanin er ca. ti år. De går drektige i 31 dager. Her på Langedrag går kaninene helt fritt, og er avlet frem til å bli så lik som mulig den opprinnelige ville stamfaren. med noe innkryssning av ekte villkanin.

Hos de fleste tamraser har disse menneskeønskede egenskapene overkjørt kaninens opprinnelige instinkter og naturlige utseende, blant annet har de ofte hengeører, i stedet for rett oppadstående ører som villkaninen har. Villkaniner har kortere ører enn de fleste tamraser, og er mindre enn den gjennomsnittlige tamkanin.

Tamkaninen stammer fra den europeiske villkaninen. Det fins fremdeles ville kaniner helt opp til Sør- Sverige og Danmark, og de er vanlige nedover i Europa. Kaninen ligner haren, men kaninen er ikke etterkommer av haren. Det fins mange viktige forskjeller på kanin og hare, en av de viktigste er at haren i Norden skifter til hvit vinterpels og er gråbrun om sommeren, mens kaninen bærer samme farge hele året. Andre kjennetegn er at kaniner i større grad lever i ganger i jorden, og at deres nyfødte unger er nakne og blinde, mens nyfødte harer ikke er det. Haren er også vanligvis større, med markert mye lengre bakbein enn kaninen. Det fins selvfølgelig kaninraser som er avlet frem til å bli veldig store, og som derfor blir større enn haren igjen.

Kaniner er populære selskapsdyr og husdyr, og i noen land er det helt vanlig å spise kaninkjøtt. Det fins en rekke forskjellige raser, noen avlet frem for produksjon av kjøtt eller pels, andre for karakteristiske særtrekk ved utseende.

Visste du at?

Det finnes i norden mer enn 50 godkjente kaninraser

Fjording med utsikt
 • Latinsk navn

  Oryctolagus cuniculus domestica

 • Rase

  Blanding av ulike tamkaniner med innslag av endel villkanin.

 • Familie

  Harefamilien

 • Alder

  kaniner kan leve i ca 6-13 år

 • Kjønnsmoden

  Kaniner kan bli kjønnsmodne og fruktbare allerede ved 10-12 ukers alder