Fjellrev
Fjellrev
Fjellrevene våre
Fjellrev, også kalt polarrev, er en nær slektning av rødreven og finnes over hele den arktiske tundraen. Den har mindre kroppsstørrelse enn rødreven, men er bedre tilpasset et arktisk liv i kulde. Fjellreven har en sirkumpolar utbredelse i alle arktiske tundrahabitater og på Svalbard forekommer fjellreven spredt over nesten hele øygruppen. Fjellrev er både predator og åtseleter.
Fjellrev på fastlands-Norge gikk sterkt tilbake fra midten av 1800-tallet og sliter den dag i dag. Endringer i smågnagerdynamikken og ekspansjon av rødrev regnes som de viktigste årsakene til nedganen i dag, men det er flere faktorer som spiller inn. Bestanden er så liten at arten er kritisk truet og på Rødlista. Fjellrev i Norge er helt avhengig av tiltak for å komme tilbake til et bærekraftig nivå og tiltakene utføres gjennom forskningsprosjekter.
Fjellrevene på Langedrag er veldig sosiale og er glade i å få besøk. Hos oss får du være med inn til fjellrevene og gi de mat ifra hånda!
Visste du at?
Fjellrev, også kjent som polarrev og arktisk rev, samt som pelsvariantene hvitrev og blårev, er et lite rovpattedyr i hundefamilien, og arten tilhører reveslekta
Opplevelser med fjellrevene våre
Hos fjellrevene kan vi tilby morsomme aktiviteter!
På revecamp vil du komme enda tettere på våre fjellrever og rødrev. Er du heldig får du Langedrag sin legendariske revemassasje av ivrige fjellrever. Du får lære hvordan reven bor og hva som gjør at fjellreven er truet ute i sitt naturlige habitat. Alt dette mens de nysgjerrig leker rundt oss.
Revecamp passer for alle uansett alder og er like morsomt for både liten og stor!
Se flere dyr
Ulv
Ulv
Over 40 år med ulvekunnskap!
Ulv er et hundelignende rovpattedyr og en av fire kjente ulvearter i verden i dag. Størrelse og vekt varierer i henhold til både geografisk spredning og underart. Kroppen er langstrakt og slank med lange lemmer og en lang og busket hale. Labbene er store (også sett i forhold til dyrets størrelse) og runde. Hodet er relativt smalt og har et langt og spisst snuteparti med kraftige kjever. BFQ (bitestyrkekvotienten) er målt til 136 for dyr med en kroppsvekt på cirka 35 kg, noe som er betydelig. Øynene er normalt gulbrune og ørene triangulære og stående. Den strittende pelsen i ansiktsregionen gir hodet et mye større inntrykk enn hva det egentlig har. Dekkhårene i pelsen forøvrig er slette og glatte og står noe ut fra kroppen. I visse regioner utvikler ulven tett isolerende underull vinterstid, avhengig av klimaforholdene.
Normalt blir ulv ca. 70-80 cm høye og omkring 30-50 kg tunge, men det finnes og underarter som er både større og mindre. Den norske underarten har en gjennomsnittsvekt på ca. 40 kg som voksen. Tispene oppnår normalt 87-98 % av hannens kroppslengde og veier omkring 80-85 % av hannene. I vill tilstand lever ulven i ca. 4-8 år (3-4 i Norge), men i fangenskap kan den bli nærmere 16 år gammel. -Wikipedia
Visste du at?
Ulver er monogame, og lever i livslange parforhold med hverandre.
Bli med inn til ulvene våre
Ulvegårdsbesøk er en mektig opplevelse du aldri vil glemme
Se flere dyr
Gaupe
Gaupe
Den mystiske gaupa!
Gaupa er full av mystikk. En fantastisk snikjeger som lever det meste av livet sitt alene. På Langedrag kan du få se gaupene våre på foring hver dag, og er du over 15 år kan du bli med inn og vandre sammen med gaupene!
Gauper er kraftig bygde kattedyr med lange ben og store, pelskledde poter. De har fem tær foran, og fire bak, med klør som kan trekkes inn. Hodet er rundt med bred og flat snute. Øynene er lett skråstilte og er gulgrå med runde pupiller. Gaupa kjennetegnes ved at den har lange, svarte dusker på ørene og kraftig kinnskjegg. Den har 28 tenner.
Den mystiske og majestetiske gaupa er langt fra et kjent syn i den norske natur. Vi vet den er der, men ser den sjelden. Gjennom vårt arbeid med å gjøre gaupene trygge på mennesker har muligheten for å ta med oss dere inn til gaupene vokst frem. Dette er en stor opplevelse for oss, samtidig som vi ser en berikelse i deres liv. Dette er en opplevelse det er vanskelig å sette ord på, man blir ofte stille, og i stillheten vokser de magiske øyeblikkene og ur-mennesket i deg vekkes.
Før man går inn til gaupene vil det være en introduksjon av guiden om hvordan man skal oppføre seg inne hos gaupene og det vil selvfølgelig være muligheter til å stille spørsmål både under introduksjonen og under besøket.
Visste du at?
Gaupa er det eneste kattedyret som lever vilt i Norge.
Se flere dyr
Rødrev
Rødrev
Vår rødrev – Kasper
Rødreven vår Kasper kom til oss da han var 4 uker. Sine første uker bodde han i stua hos en snill dame i Trøndelag, før han kom til oss. Han bor nå sammen med fjellrevene, men er litt mer sky enn fjellrevene.
Rødrev har etablerte bestander over hele verden, og er kanskje de mest suksessfulle artene i verden. Island er et av de få stedene i Europa arten ikke finnes.
Rødreven har en fleksibel, sosial organisering. Det er relativt vanlig at rødreven lever sammen i større familiegrupper, hvor valper fra tidligere kull blir igjen i foreldrenes leveområde. Både familiegruppenes størrelse og størrelsen på rødrevens leveområde varierer med mengde, fordeling og stabilitet i mattilgangen; et leveområde kan variere fra 1 km2 til over 20 km2.
Rødreven har flere måter å kommuniserer på. Kroppsspråket likner andre hundedyr, og viser om dyret er selvsikkert, underkaster seg, hilser osv. I tillegg har dyrene et bredt spekter av lyder, som brukes i ulike situasjoner. Ingen andre hundedyr kan måle seg med rødrevens lydrepertoar. Enkelte lyder kan høres flere kilometer unna. Også luktstoffer spiller en viktig rolle i kommunikasjonen rever imellom.
Visste du at?
Kasper har vokst opp sammen med fjellrevene Jesper og Jonathan! De har fått navn etter de tre røverne i Kardemommeby. Dette fordi revene kan være litt slu – og stjele om de ser noe de har lyst på!
Opplevelser med rødreven vår
Bli med inn til fjellrevene og rødreven!
Revecamp